Françoise Dolto

Lapsuuden taitekohdat

 

Kirja on kokoelma Dolton luentoja ja artikkeleita lasten kasvattajia laajasti aina askarruttavista kysymyksistä, tinkimättömästi lapsen kannalta, lasta kunnioittaen. Aiheina ovat mm. varhaiskasvatuksen tärkeys, pienen lapsen aggressiivisuus, sanaton väkivalta seksuaalinen identiteetti, siisteyskasvatus, vieroittaminen, sisaruskateus, unihäiriöt ja puhumisen tärkeys, sillä "todellisuuden kohtaaminen vaatii paljon keskustelua kanssa". Kasvatusfilosofina tunnettu Dolto pohtii tässäkin kirjassa myös koulua ja opettamista lapsen näkökulmasta.Nuorten yhteiskunnallista asemaa ja sen vaikutusta nuorten käyttäytymiseen hän analysoi rikostapauksen valossa.

Lapsen tärkeiden kehitysvaiheiden tunteminen ja niiden huomioonottaminen on tärkeätä kaikessa lasta koskevassa päätöksenteossa. Silloin ei lapselta vaadita sellaista, mihin hän ei vielä kykene ja annetaan lapsen toteuttaa elämänhaluaan ilman tarpeettomia kieltoja ja rajoituksia aikuisen turvallisessa seurassa. Välttämättömiä tietyt rajat ovat lapsen turvallisuuden vuoksi. Lapsen halu tulee aina oikeuttaa, vaikka sitä ei voi eikä pidäkään aina toteuttaa, sanoo Dolto.

Dolto oli usein aikaansa edellä intuitioissaan. Nyt hänen kirjansa ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Dolton mukana voi miettiä mihin aikuiset panevat rajansa lastenkasvatuksessa ja päättäjät tehdessään lapsen hyvinvointiin vaikuttavia ratkaisuja.

Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka ovat lasten kanssa tekemisissä ja tekevät lapsia koskevia päätöksiä.

 

Arvostelut

 

"Uskottava, keskustelua ja mietteitä herättävä."

"Antaa erilaisen näkökulman lapsuuden käsittelyyn"

"Ammattilaisille ja todella asiasta kiinnostuneille loistava kirja"

"Tämä kirja on erittäin hyödyllinen jo ennen odotusaikaa, viimeistään synnytyksen jälkeen aivan välttämätön jokaiselle vanhemmalle. Myös isovanhemmille tarpeellinen. Voisi sanoa, että tämän kirjan lukemisen jälkeen vanhemmilla on "ajokortti" vanhemmuuteen."

"Erittäin kiinnostava ja monipuolinen kirja. Sisällysluettelo on erinomainen, samoin asiahakemisto. Molemmat auttavat nopeasti löytämään sen tiedon mitä juuri nyt tarvitsee."

"Tämä kirja ei ole kertakäyttöön tarkoitettu. Sitä ei lueta nopeasti ja unohdeta sitten. Se herättää paljon ajatuksia myös itsestä ja omasta lapsuudesta, joka nousee väistämättä pintaan omien lasten kanssa. On hyvä, että se on hyllyssä silloin, kun elämä lapsen kanssa herättää kysymyksiä. Näitä kysymyksiä ei ole viisasta väistää."

 

ISBN 951-98603-1-2  LOPPUUNMYYTY