Françoise Dolto – Gérard Sévérin

Evankeliumit ja usko psykoanalyysissä

Halun elämä

 

Kirjaan on koottu ajatukset, joita Françoise Doltolla on herännyt evankeliumeja lukiessa. Hän huomasi, että monien potilaitten uskonnollinen kasvatus oli elämän ja laupeuden vihollinen, täysin vastakkainen evankeliumien ilon ja rakkauden viestille, jollaisena hän oli ne ymmärtänyt. ”Se, mitä luen evankeliumeissa psykoanalyytikkona näyttää vahvistavan, kuvaavan tätä elävää dynamiikkaa, joka toimii ihmisen psyykessä ja sen voimaa, joka tulee tiedostamattomasta, sieltä missä halun lähde on, sieltä mistä hän lähtee etsimään sitä mikä häneltä puuttuu.”

”Hänen tapansa lukea evankeliumeja on rajallinen, niin kuin jokainen ihmisiin tai asioihin luotu katse, se on riippuvainen tilasta, ajasta ja tavasta olla: se on näkökulma, mahdollinen tulkinta. Se ei ole Tulkinta…erehtymätön lukemisen muoto. ”Olisin vilpittömästi pahoillani, hän kirjoitti, jos lukijani kopioisivat minua toistaen puheitani ikään kuin minä tietäisin totuuden.”

Françoise Dolto jakaa yksinkertaisesti ilonsa löytää maallikon tavoin evankeliumit ja niiden jatkuva uusiintumien elävistä voimista, usein tiedostamattomista” Luullaan, että Jeesus sanoo mitä pitäisi tehdä, hän huomautti. Ei! Hän sanoo mitä tapahtuu tiedostamattomassa.  Jeesus asettaa esille näyttämösovituksen kaikille, köyhille, rikkaille, nuorille… halun dynamiikasta.” Jokaisessa on itsessään lesken poikaa, Jairoksen tytärtä, jotka eivät kehity. ” Se tapahtui kauan sitten ihmisille? Mutta tänäänhän se tapahtuu meissä!”, toisti Dolto.

Suurena ”lasten puolestapuhujana” Dolto kiinnittää huomiota siihen mikä kasvatuksessa sammuttaa ja tukahduttaa elävän, eteenpäin vievän halun. Hän näkee eron maallisen ja hengellisen lain ja auktoriteetin välillä, pohtii synnin ja kommunikoimattomuuden yhteyttä ja syyllisyyden merkitystä.

Doltolle Jeesus ihmiselämässään on esimerkki jumalallisen halun toteuttamisesta ja Raamatun naisilla on siinä oma merkityksensä.

Dolton lukutapa on herättänyt monia uskontoa kohtaan välinpitämättömiä, niitä jotka ovat tuudittautuneet tavanomaisuuteen, koska tekstit ovat liian tuttuja ja niitä jotka ”asuvat kirkon vieressä, eivätkä koskaan käy siellä.”

ISBN 951-98603-6-3   Nid. 393 s. 29,-